CIDES i media

Vi uttalar oss ibland i media om avhopp och annat som rör destruktiva rörelser. Här är ett urval av länkar till artiklar och annat där vi medverkat. 

.

Kravallerna handlade inte bara om Husby 2014-05-14 Ett år efter kravallerna i Stockholmsförorten Husby. Debattinlägg på Aftonbladet

 

“Han gick ut med en skottsäker väst och försvinner”  2014-03-06, Om vapen och kriminella gäng i Radio Metropol, SR.
.

Inspelning från vårt seminarium under Almedalsveckan på Gotland 2013 som hölls tillsammans med Polisförbundet. Ett seminarium om och med ungdomar och poliser i dialog för ökad förståelse.
.

“Förtroende i fokus”, Polistidningen 2013-06-26 om Polisförbundet och Fryshuset söker nu sätt att öka förståelsen mellan poliser och ungdomar.
.

“Satsningar på gemenskap i Malmös förorter” Inslag i Aktuellt, 2013-05-31.
Efter händelserna i Husby i Stockholm har villkoren i förorterna åter hamnat i fokus. Aktuellt besöker Malmö, som haft liknande problem genom åren. Här har man satsat på förebyggande arbete – men fortfarande finns mycket kvar att göra. Följ med Sam och de andra i CIDES Malmö.
.

. . . . . . . . . . .

Om ungdomsupploppen i Stockholm i maj:

Reportage i the Guardian

P4 Radio Stockholm  (ca 30 min in i programmet)

Rapport, SVT, om Husby.

I ett inslag i ABCnyheterna, SVT

Gomorron Sverige 22/5

Debattartikel i Expressen om upploppen i Husby 2013-05-22. “En förort i flammor är allas problem”.

. . . . . . . . . . .

.

P4 Göteborg 2013-05-06, Ett trettiotal kriminella gängmedlemmar har hoppat av med hjälp av Göteborgs kommuns Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet. Den förste avhopparen i Göteborg var Peter som hoppade av för fyra år sedan.

 

Efter 10 på TV4. Välkommen till förorten – Hur kan relationen mellan ungdomar och polisen bli bättre? Samer Alazawie från CIDES berättar om upprepad diskriminering och hur svårt det är att få tillbaka tilliten. Hör honom och Camila Salaazar tillsammans med polisen diskutera fördomar och om vikten att mötas.

.
Vetenskapsradion Forum – Våld och varumärken hos kriminella gäng
Kriminella gäng kräver obrottslig lojalitet och skyddar sina varumärken med grovt våld.  Det berättar Camila Salazar Atias som är kriminolog och verksamhetsledare på Fryshuset där man sedan flera år hjälper gängmedlemmar som vill hoppa av.


P1-morgon 13 juni 2012

I Uppsala rekryterar kriminella gäng tonårspojkar för att gömma vapen och hämta knark. I utbyte får pojkarna pengar och samhörighet, rapporterar Ekot. “Peter” berättar om hur han själv blev indragen i kriminalitet av äldre kriminella när han var 14 år.


TV 4 Nyhetsmorgon 23 april 2012

Högerextremister kostar inte bara samhället i mänskligt lidande – ny forskning visar att en enda extremist också kan kosta samhället över 20 miljoner kronor. Nationalekonomen Ingvar Nilsson och Camilla Salazar diskuterar problemet.

 

DN.se 22 april 2012

En kriminell gängmedlem kostar samhället 23 miljoner kronor på 15 år. En extremist ännu mer.

 

TV4 Nyhetsmorgon 5 februari 2012

Efter skjutningarna i Malmö höjs nu röster om att man måste komma tillrätta med de kriminella gängen. Camila Salazar på CIDES berättar om sina erfarenheter.

 

Delar av CIDES ungdomsråd träffar malmöpolitiker

Tidningen CITY 2012-01-27. Sidorna 14 och 15.

 

Nyhetsmorgon 13 januari 2012

Våldet bland unga tjejer ökar, både bland förövare och offer. Camila Salazar Atias, CIDES och Maria Moraes från Unga KRIS Lindköping som själv misshandlat, pratar gäng och destruktiva subkulturer.

 

SR International 12 januari 2012

Våldet ökar bland unga tjejer. Flickornas plats i våldsstatistiken ökar betydligt snabbare än övriga gruppers – både som offer och förövare. Framför allt ökar fallen där tjejer misshandlar andra tjejer. Det rapporterar DN, som har granskat Brottsförebyggande rådet, BRÅ:s brottsstatistik från de senaste tio åren.


BRÅ-konferensen Råd för Framtiden nr 12

 

Dagens ungdom – problem eller lösning? (läs PDF)

 

SR International 5 juli 2011.

Inslaget handlar om minskad social oro i Rosengård.

 

TV4s morgonsoffa 13 juni 2011

Nyhetsmorgon 13 maj 2011. Camila Salazar är inbjuden expert.

Avrättningar inom den kriminella världen i Malmö och Göteborg. Vad ska samhället göra för att stoppa det grova våldet? Kriminologen Camila Salazar Atías i studion.

.

Debatt om de kriminella gängen.